Dieta în endometrioză. Contează regimul alimentar?

Endometrioza afectează aproximativ 1 din 10 femei de vârstă reproductivă și poate provoca infertilitate în unele cazuri. Este o afecțiune cronică care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei femei, dar există tratamente disponibile pentru a ajuta la gestionarea simptomelor.

Endometrioza este o afecțiune medicală în care țesut similar cu endometrul crește în afara uterului, provocând durere și inflamație. Acest țesut poate crește pe ovare, trompe uterine, intestin, vezică urinară sau alte zone din pelvis.

Mai multe informații despre endometrioză precum și opțiunile de diagnosticare și tratament ale acestei afecțiuni pot fi găsite aici.

Simptomele endometriozei

Simptomele endometriozei pot varia de la o persoană la alta, iar unele femei cu endometrioză pot să nu prezinte niciun simptom. Cu toate acestea, simptomele comune ale endometriozei includ:

  • Durerea pelvină: durerea în regiunea pelviană este cel mai frecvent simptom al endometriozei. Durerea poate fi surdă, ascuțită sau sub formă de crampe și poate apărea înainte sau în timpul menstruației, în timpul ovulației, în timpul sexului sau în timpul mișcărilor intestinale sau a urinării.
  • Menstruații abundente: femeile cu endometrioză pot prezenta sângerări abundente în timpul menstruației sau sângerări între menstruații.
  • Infertilitate: endometrioza poate afecta fertilitatea prin deteriorarea organelor de reproducere, blocarea trompelor uterine sau provocarea inflamației.
  • Durerea în timpul actului sexual: durerea în timpul actului sexual (în special penetrarea profundă) este un simptom comun al endometriozei.
  • Probleme ale intestinului sau vezicii urinare: endometrioza poate provoca dureri în timpul mișcărilor intestinale sau urinare, precum și alte probleme digestive sau ale vezicii urinare.
  • Oboseală: unele femei pot prezenta oboseală sau nivel scăzute de energie, în special în timpul ciclului menstrual.
  • Alte simptome: alte simptome ale endometriozei pot include balonare, greață și constipație.

Important de reținut este faptul că aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni, așa că o discuție cu un medic ginecolog este cea mai benefică pentru pacientele care se confruntă cu oricare dintre aceste simptome.

Dieta pentru endometrioză

Fiind o afecțiune inflamatorie, dieta poate ajuta în gestionarea simptomelor. O dietă antiinflamatoare poate fi utilă, cu recomandări cum ar fi revizuirea obiceiurilor alimentare și examinarea necesității de suplimente pentru ameliorarea simptomelor.

Nu există o dietă specifică care s-a dovedit că poate vindeca sau preveni endometrioza, dar unele femei cu endometrioză au descoperit că schimbarea dietei poate ajuta la gestionarea simptomelor. Iată câteva recomandări alimentare care pot fi utile femeilor cu endometrioză:

  • Dieta antiinflamatoare: include consumul de multe fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe și evitarea alimentelor procesate, zahărului și grăsimilor saturate.
  • Alimente bogate în acizi grași omega-3: acizii grași omega-3 au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la reducerea durerii și a inflamației asociate endometriozei. sursele bune de omega-3 includ peștele gras (cum ar fi somonul și tonul), semințele de in, semințele de chia și nucile.
  • Evitarea alimentelor care declanșează simptome: unele femei cu endometrioză pot descoperi că anumite alimente declanșează simptomele (cofeina, alcoolul, alimentele picante, produsele lactate). Păstrarea unui jurnal alimentar poate ajuta la identificarea alimentelor care pot cauza probleme.
  • Suplimente alimentare: unele suplimente, cum ar fi magneziu, vitamina D și turmericul, pot ajuta la gestionarea simptomelor endometriozei. O discuție cu medicul este obligatorie înainte de a lua orice suplimente.
  • Menținerea unei greutăți sănătoase: excesul de greutate sau obezitatea poate agrava simptomele endometriozei, astfel încât menținerea unei greutăți sănătoase printr-o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate poate fi de ajutor.

Doar schimbările în regimul alimentar pot să nu fie suficiente pentru a gestiona simptomele endometriozei, iar tratamentul poate include, de asemenea, medicamente, intervenții chirurgicale sau alte investigații. În urma unui consult de specialitate se pot stabili opțiunile cele mai bune de tratament.

O discuție cu medicul ginecolog despre simptomele endometriozei, opțiunile de tratament și schimbările care pot fi făcute pentru a gestiona afecțiunea poate fi începută aici.