Ce este unghia incarnata si cum se poate trata

Daca ai avut vreodata unghia incarnata, stii cat de dureroasa si neplacuta poate fi aceasta. Unghia incarnata apare atunci cand marginea laterala a unghiei patrunde in pielea de pe degetul de la picior, provocand inflamatie si durere. In acest articol, vom discuta despre ce este unghia incarnata si cum poate fi tratata, inclusiv tratamentul cu laserul CO2.

Ce este unghia incarnata?

Unghia incarnata apare atunci cand marginea laterala a unghiei patrunde in pielea de pe degetul de la picior, provocand inflamatie si durere. Aceasta poate fi cauzata de taierea incorecta a unghiei, de purtarea incaltamintei stramte sau a sosetelor care strang, sau de afectiuni precum ciuperca unghiei sau afectiuni ale piciorului, care pot modifica forma si grosimea unghiei.

Cum se poate trata unghia incarnata?

Tratamentul pentru unghia incarnata poate varia, in functie de severitatea afectiunii. In general, tratamentul poate include:

  • Inmuierea unghiei – inmuierea unghiei in apa calduta poate ajuta la reducerea durerii si inflamatiei si poate face mai usor taierea unghiei
  • Taierea corecta a unghiei – taierea corecta a unghiei poate ajuta la prevenirea aparitiei unghiei incarnate. Este recomandat sa taiati unghiile drept, nu rotunde, si sa evitati taierea unghiei prea scurt sau prea strans.
  • Antibiotice – daca unghia incarnata este infectata, medicul tau poate prescrie antibiotice pentru a ajuta la tratarea infectiei.
  • Excizia unghiei – in cazuri severe, medicul tau poate recomanda excizia partiala sau totala a unghiei pentru a preveni aparitia unui abces sau a unei infectii mai grave.

Tratamentul cu laserul CO2 pentru unghia incarnata

Tratamentul cu laserul CO2 este o optiune noua si eficienta pentru tratarea unghiei incarnate. Acest tratament utilizeaza un fascicul de lumina laser pentru a distruge tesutul care provoaca inflamatia si durerea. Tratamentul cu laserul CO2 poate fi realizat fara anestezie si nu necesita perioade de recuperare prelungite. In plus, acesta poate ajuta la prevenirea recidivelor si poate fi utilizat pentru tratarea mai multor unghii incarnate in acelasi timp.

Cand sa consulti un medic?

Daca ai unghie incarnata si simti durere, inflamatie sau secretii de puroi, este important sa consulti un medic pentru a stabili cel mai bun tratament pentru tine. Nu ignora aceasta afectiune, deoarece poate duce la complicatii grave, precum infectii ale oaselor sau ale tesuturilor din jur.

Unghia incarnata este o afectiune comuna si dureroasa, care poate fi tratata prin taierea corecta a unghiei, inmuierea acesteia sau administrarea de antibiotice. In cazuri severe, medicul tau poate recomanda excizia partiala sau totala a unghiei. Tratamentul cu laserul CO2 este o optiune noua si eficienta pentru tratarea unghiei incarnate si poate fi o alternativa mai putin invaziva la procedurile chirurgicale traditionale.

Nu uita sa ingrijesti picioarele si unghiile tale pentru a preveni aparitia unghiei incarnate. Taierea corecta a unghiei, purtarea incaltamintei confortabile si a sosetelor care nu strang si mentinerea igienei picioarelor pot ajuta la prevenirea acestei afectiuni neplacute.

Mai multe informatii despre unghia incarnata si tratamentul acesteia poti gasi pe site-ul celor de la Centrul Misca.