De ce primăvara anului 2023 este momentul perfect pentru a planta pomi fructiferi altoiți

Sunteți o persoană care iubește ideea de a avea o curte frumoasă plină de fructe dulci și suculente? Visezi să culegi mere, cireșe și pere direct din proprii copaci? Dacă da, s-ar putea să vă intereseze să aflați despre pomii fructiferi altoiți. Acești pomi au devenit din ce în ce mai populari în ultimii ani datorită capacității lor de a produce fructe mai devreme și în cantități mai mari decât pomii fructiferi tradiționali. Dacă vă gândiți să plantați pomi fructiferi, primăvara anului 2023 este momentul perfect pentru a începe. În acest articol, vom explora beneficiile pomilor fructiferi altoiți, cum să îi alegeți pe cei potriviți pentru grădina dvs. și cum să îi îngrijiți pentru a vă maximiza recolta.

Importanța pomilor fructiferi

Pomii fructiferi pot adăuga multă valoare curții dvs. din spate, oferind frumusețe, umbră și fructe delicioase. Pomii fructiferi sunt, de asemenea, o investiție excelentă, deoarece fructele pe care le produc pot fi savurate de dvs. și de familia dvs. sau pot fi vândute la piețele agricole locale sau la magazinele alimentare. În plus, pomii fructiferi oferă un habitat pentru păsări, albine și alte insecte benefice, care pot contribui la polenizarea grădinii dvs. și la ținerea la distanță a dăunătorilor.

Cu toate acestea, plantarea pomilor fructiferi poate fi o provocare. Pomii fructiferi tradiționali pot avea nevoie de mulți ani pentru a produce fructe și chiar și atunci, este posibil să nu producă o cantitate mare. În plus, pomii fructiferi tradiționali pot fi susceptibili la boli și alte probleme care le pot afecta creșterea și producția de fructe. Aici intervine pomii fructiferi altoiți.

Ce sunt pomii fructiferi altoiți?

Altoirea este o tehnică folosită de secole pentru a crea noi soiuri de pomi fructiferi. Pomii fructiferi altoiți sunt creați prin prelevarea unei butași, sau a unui scion, de la un pom fructifer dorit și atașarea acesteia la portaltoiul unui alt pom. Scionul va crește apoi într-un nou pom fructifer care are caracteristicile dorite ale pomului original, cum ar fi rezistența la boli, mărimea și aroma fructelor.

Pomii fructiferi altoiți sunt deosebit de utili deoarece pot produce fructe în doar unul sau doi ani, în comparație cu pomii fructiferi tradiționali, care pot avea nevoie de până la șapte ani pentru a produce fructe. În plus, pomii fructiferi altoiți sunt adesea mai rezistenți la boli și mai harnici decât pomii fructiferi tradiționali, ceea ce îi face mai ușor de cultivat și de îngrijit.

Avantajele pomilor fructiferi altoiți

Plantarea pomilor fructiferi altoiți prezintă numeroase avantaje. În primul rând, pomii fructiferi altoiți pot produce fructe mai devreme și în cantități mai mari decât pomii fructiferi tradiționali. Acest lucru se datorează faptului că butucul unui pom fructifer altoit este luat de la un pom fructifer matur, ceea ce înseamnă că este deja capabil să producă fructe. În plus, pomii fructiferi altoiți sunt adesea mai rezistenți la boli și mai harnici decât pomii fructiferi tradiționali, ceea ce îi face mai ușor de cultivat și de îngrijit.

Un alt avantaj al pomilor fructiferi altoiți este că pot fi personalizați pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră specifice. De exemplu, dacă locuiți într-o zonă cu ierni aspre, puteți alege un pom fructifer altoit care să fie mai tolerant la frig. Dacă aveți un spațiu limitat în curtea din spate, puteți alege un pom fructifer altoit pitic, care va ocupa mai puțin spațiu.

Cum să alegeți pomul fructifer altoit potrivit

Alegerea pomului fructifer altoit potrivit poate fi o sarcină descurajantă, deoarece există multe soiuri din care puteți alege. Primul pas este să determinați ce tip de fructe doriți să cultivați. Preferați merele, perele, cireșele sau altceva? Odată ce v-ați hotărât asupra fructului, va trebui să vă documentați asupra diferitelor soiuri care sunt disponibile pe Jardina.eu .

Atunci când alegeți un pom fructifer altoit, este important să luați în considerare atât portaltoiul, cât și altoiul.

Pregătirea solului pentru plantarea pomilor fructiferi altoiți

Înainte de a planta pomi fructiferi altoiți, este important să pregătiți solul pentru a vă asigura că pomul are cel mai bun start posibil. Acest lucru implică testarea solului, adăugarea oricăror amendamente necesare și asigurarea faptului că solul este bine drenat și fertil.

Plantarea și îngrijirea pomilor fructiferi altoiți

Când plantați pomi fructiferi altoiți, este important să alegeți un loc însorit, cu un sol bine drenat. Săpați o groapă de două ori mai lată decât ghemul de rădăcini și la fel de adâncă precum recipientul pomului. Scoateți cu grijă pomul din recipientul său și slăbiți rădăcinile dacă acestea sunt bine legate. Așezați copacul în groapă și umpleți-o cu pământ, asigurându-vă că bateți bine pământul pentru a elimina toate pungile de aer.

După plantare, udați bine copacul și adăugați un strat de mulci în jurul bazei copacului pentru a ajuta la reținerea umidității.

Concluzie: De ce primăvara anului 2023 este momentul perfect pentru a planta pomi fructiferi altoiți

Pomii fructiferi altoiți sunt o alegere excelentă pentru oricine dorește să se bucure de fructe delicioase și suculente în curtea din spate. Prin plantarea pomilor fructiferi altoiți în primăvara anului 2023, puteți profita de fructificarea lor timpurie și de rezistența la boli și vă puteți bucura de o recoltă generoasă în doar câțiva ani. Cu o pregătire corectă a solului, plantare și îngrijire, pomii fructiferi altoiți vă vor oferi ani de zile de bucurie și fructe delicioase

Foto:pixabay.com