Afla ce este drojdia si cum ar trebui folosita!

Cand ne gandim la painea proaspat coapta, ne vin in minte aroma imbietoare si textura moale, pufoasa. Te-ai intrebat vreodata ce face painea sa creasca si ce ii da acea aroma distincta? Secretul consta intr-un microorganism mic, dar puternic, numit drojdie.

Drojdia poate transforma un simplu amestec de apa si faina intr-un produs de panificatie delicios, cu un miez moale, dar in acelasi timp elastic.

Continua sa citesti si afla ce este drojdia si cum ar trebui sa o folosesti pentru a obtine cele mai bune rezultate!

Ce este drojdia?

Drojdia este un tip de ciuperca unicelulara care apartine speciei Saccharomyces cerevisiae, cunoscuta si folosita in mod obisnuit ca drojdie de copt si care este comercializata sub forma de granule mici, uscate sau drojdie proaspata.

Atunci cand este amestecata cu faina si apa, drojdiile incep sa consume zaharurile prezente in faina si produc dioxid de carbon si alcool. Acest gaz ramane prins in aluat, ceea ce il face sa creasca. In timpul coacerii aluatul isi pastreaza forma, iar alcoolul se evapora, lasand in urma aroma si mirosul delicios al produselor de panificatie proaspat coapte.

Diferitele tipuri de drojdie

Exista mai multe tipuri de drojdie disponibile pentru copt, fiecare avand propriile caracteristici. Cele mai comune tipuri sunt: drojdia proaspata , drojdia uscata activa, drojdia instantanee.

  • Drojdia proaspata este comercializata sub forma de cub sau calup si are cel mai mare continut de apa, cea mai mica perioada de valabilitate si trebuie dizolvata in apa.
  • Drojdia uscata este sub forma de granule si este obtinuta prin deshidratarea drojdiei proaspete, fiind necesara activarea acesteia.
  • Drojdia instantanee este sub forma de pulbere si poate fi adaugata direct in ingredientele uscate.

Cum se activeaza drojdia?

Inainte de a amesteca drojdia cu celelalte ingrediente este esential sa fie activata, asa cum se intampla in cazul drojdiei uscate. Acest proces garanteaza ca drojdiile sunt vii si ca vor face aluatul sa creasca.

Apa calda si o cantitate mica de zahar sau faina creeaza un mediu ideal pentru ca drojdia sa se trezeasca din starea latenta si sa inceapa sa se hraneasca si inmulteasca. Cand este activata, la suprafata apei vor aparea bule si chiar spuma, confirmand ca drojdia este pregatita pentru a fi amestecata cu ingredientele ramase.

Activarea poate fi folosita si pentru a verifica daca drojdia este proaspata si daca va oferi rezultatele asteptate.

Care sunt factorii care afecteaza performanta drojdiei?

Drojdia este un organism viu si poate fi influentata de mai multi factori care ii afecteaza performanta. Temperatura este unul dintre factorii critici, deoarece drojdia este cea mai activa intre 25°C si 30°C. Temperaturile mai scazute incetinesc fermentatia, in timp ce temperaturile mai ridicate pot ucide drojdia.

Nivelul de hidratare al aluatului afecteaza si activitatea drojdiei, deoarece aceasta necesita un mediu propice cresterii si producerii de gaze. In plus, ingrediente precum zaharul si sarea pot influenta performanta drojdiei. Zaharul actioneaza ca o sursa de hrana pentru drojdie, ajutand cresterea acesteia, in timp ce sarea poate inhiba activitatea drojdiei in concentratii mari. Echilibrarea acestor factori este esentiala pentru obtinerea rezultatelor dorite in coacere.

Esti brutar si esti in cautarea celor mai bune produse care sa iti garanteze rezultate constante? La Lesaffre Romania te poti baza pe cei peste 150 de ani experienta in producerea si distribuirea agentilor de crestere naturali. Descopera calitatea superioara a produselor Lesaffre!