TOP tendinte globale in sanatate pentru anul 2019

Mercer Marsh Benefits a identificat tendințele globale care vor marca serviciile medicale pe parcursul anului 2019, cu impact diferit la nivelul fiecărei țări.

Presiunea inflației medicale, noile generații care intră în câmpul muncii cu aspirații diferite, alături de nevoia unor soluții inovative de gestionare a informațiilor medicale sunt doar câteva dintre caracteristicile surprinse pe parcursul anului trecut și care se vor manifesta și în cursul acestui an, la nivel global, în domeniul sănătății.

Analiza informațiilor medicale, inflația medicalăși integrarea serviciilor de sănătate în pachete relevante de beneficii pe care angajatorii le acordă angajaților sunt aspecte cu impact și în România.

Serviciile de sănătate acoperite de o asigurare privată reprezintă una dintre componentele din ce în ce mai solicitate de angajați în pachetele de beneficii oferite de angajatori. În prezent, în România sunt peste 350.000 de angajați acoperiți de o asigurare privată de sănătate oferită de angajatorul lor.

Piața locală a asigurărilor de sănătate a crescut de peste 6 ori în ultimii 10 ani, sursa creșterii fiind reprezentată, în principal, de programele de asigurare de sănătate implementate la nivelul companiilor de către angajatorii care aleg să ofere asigurarea de sănătate ca beneficiu pentru angajați.

„Apreciez că, din prespectiva asigurărilor private de sănătate, anul 2019 va marca accentuarea unui caracter dual al acestei piețe. Remarcăm deopotrivă caracteristicile unei piețe emergente, în plină dezvoltare: dorința tot mai mare a angajatorilor care doresc să includă asigurările de sănătate în pachetele de beneficii se întâlnește cu apetitul asigurătorilor pentru cotă de piață. De aici și creșterea ultimilor ani. La aceasta se adaugă o caracteristică pe care o întâlnim în piețe deja mature: în România, asiguratorii si angajatorii care au implementat programe de beneficii fundamentate pe asigurări de sănătate caută soluții pentru păstrarea sub control a costurilor șipentru optimizarea consumului de servicii acoperite de asigurările medicale. Acest caracter dual al pieței se va accentua, în acest an, în contextul creșterii apetitului pentru asigurări private, dar și ținând cont de inflația medicală în creștere. Tocmai aceste lucruri accentuează rolul consultanței atât în implementarea inițială programelor de beneficii dar și în optimizarea acestora post implementare”, a precizat Silvia Dumitrescu, Manager Mercer Marsh Benefits Romania.

Care sunt tendințele identificate de Mercer Marsh Benefits, la nivel global?

1. Inteligența Artificială transformă relația medic-pacient

Tendință 2018: Dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) și evoluția tehnologică în domenii precum radiologia, monitorizarea pacienților, inovarea în descoperirea de noi tipuri de medicamente alături de testarea în genetică, robotică și realitate virtuală.
Tendință 2019: Ne așteptăm la mai multe transformări urmare a interacțiunii combinate digital+uman. Dezvoltarea inteligenței artificiale va redefini relația medic-pacient.

2. Implementarea unor noi soluții de gestionare a informațiilor medicale

Tendință 2018: 47% dintre asigurători indicau, la nivel global, sistemele de analiză a datelor ca fiind prioritate strategică. Cu toate acestea, reglementările în materia modului de utilizare a datelor cât și absența datelor de calitate, la nivel global, reprezintă provocări majore în analiza informațiilor medicale.
Tendință 2019: Ne așteptăm ca asigurătorii și alți furnizori să apară cu soluții inovative și noi alternative în zona analizei informațiilor medicale.

3. Inflația medicală este în creștere

Tendință 2018: valoarea medie a inflației medicale, la nivel global, a fost de 9,1% în anul 2018. Nivelul consemnat depășește de 3 ori rata inflației economice. Cel mai mare impact în creșterea inflației medicale l-au avut, în 2018, medicamentele pentru tratarea migrenelor, tratamentul afecțiunilor canceroase și al bolilor autoimune.
Tendință 2019: 50% dintre asigurători se așteaptă ca rata inflației medicale să crească și în acest an.

4. Sănătatea mintală devine o problemă serioasă

Tendință 2018: Tot mai mulți specialiști recunosc faptul că sănătatea mintală se corelează cu alte aspecte ale sănătății; societatea și autoritățile recunosc tot mai mult importanța prevenirii și tratării problemelor de sănătate mintală.
Tendință 2019: Ne așteptăm ca soluțiile digitale să reducă barierele în această zonă (prin comportamentul digital cognitiv sau terapia sub forma e-terapiei).

5. Beneficiile: accent pe personalizare și digitalizare

Tendință 2018: Angajații așteaptă beneficii personalizate, sprijin în orice moment, iar companiile care au o abordare bazată pe evoluția tehnologică și inovație reușească să implementeze cu succes programe de well-being, iar efectul lor să fie maxim.
Tendință 2019: Asistăm la integrarea mai multor platforme ale furnizorilor de servicii pentru a oferi servicii personalizate, digitale și, mai ales, flexibile, atât pentru angajați cât și pentru familiile acestora.

Despre Mercer Marsh Benefits în România

Mercer este o companie globală de consultanţă în sănătate, remunerație și cariere și este prezentă pe piaţa din România sub forma parteneriatului Mercer Marsh Benefits prin intermediul căruia, clienții au la dispoziție o singură sursă de gestionare a costurilor, riscurilor și a complexității beneficiilor acordate angajaților. Rețeaua reprezintă o asocierea birourilor locale Mercer și Marsh din întreaga lume.