Sunt lampile UV bune pentru dezinfectia in scoli?

Sunt lămpile UV o metodă bună pentru dezinfecție în școli?

Nu, lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic.

Radiațiile UV sunt cancerigene (pot produce cancer de piele) și pot produce cataractă, conjuctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane și este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecția mâinilor. De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat și instruit în acest sens.
După cum se arată și în comunicatul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), lămpile UV nu sunt recomandate a fi utilizate decât de personalul calificat și nu reprezintă o opțiune pentru sălile de clasă.

Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon.

Astfel de lămpi sunt folosite în spitale și în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecție.

În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri, coronavirusuri etc., atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.

Om cu om #OprimPandemia

Surse:
Comunicat INSP privind utilizarea lămpilor UV disponibil aici: https://insp.gov.ro/…/Comunicat%20privind%20utilizarea%20la…

Tratat de Microbiologie clinică. Buiuc D. et al. Ed. III. Editura Medicală, București. 2017. p. 69.

Far-UVC light (222nm) efficiently and safely inactivates airborne human coronaviruses. Buonanno M. et al.. Nature, June 2020.