S-a lansat proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin si Tratament Precoce in judetul Prahova

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT)*, finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman, a fost  lansat astăzi, în Municipiul Câmpina, județul Prahova, ȋn prezenţa finanţatorilor, a partenerilor din proiect şi a autorităţilor locale. SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.000 de femei din regiunea Muntenia Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman), provenind în special din grupuri vulnerabile. Proiectul este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). În cadrul programului, femeile din Regiunea Muntenia pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie ȋn cabinetele  medicale de recoltare înscrise ȋn program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităţilor mobile  care vor ajunge ȋn localităţi din toate judeţele regiunii.

In cadrul evenimentului au luat cuvȃntul: Dl. Alin Ioan Moldoveanu, Primar Cȃmpina, Dl. Dragoş Iorga, Director, Direcția Generală Programe Capital Uman, Regiunea București-Ilfov, Dna. Dr. Adriana Ciuvică, Manager Proiect, Dl. Prof. Dr. Nicolae Suciu, INSMC, Dna. Mihaela Geoană, Președinte fondator Fundația Renașterea, Dna. Cristina Bahnaru, expert Centrul FILIA, Dl. Radu Anuți Sastipen, expert Centrul Sastipen, Dl. Dr. Călin Iulian Tiu, Manager Spitalul Municipal Cȃmpina.

Dr. Adriana Ciuvică, Managerul proiectului SCCUT a afirmat in cadrul conferinței ca medicii ginecologi si medicii de familie din cele 7 județe se pot afilia pentru participarea în proiect. Afilierea se poate face contactând Institutul National pentru Sănătatea Mamei si Copilului din București pentru detalii. Testele vor fi interpretate centralizat, la laboratorul INSMC in condiții de calitate asigurata conform standardelor europene, iar rezultatele vor fi transmise medicilor care le-au prelevat pentru a fi comunicate pacientelor.

Iniţiativa acestui proiect vine în sprijinul programului național de screening pentru cancerul de col uterin inițiat de Ministerul Sănătății în anul 2012 și are ca scop consolidarea acestuia prin implementarea Ghidurilor Europene de Asigurare a calității în programele de screening astfel încât femeile din România să beneficieze de servicii medicale preventive accesibile și de calitate.

Contextul în care acest proiect a fost elaborat este acela al unei priorități strategice de sănătate publică: anual se înregistrează peste 3.300 de cazuri noi și peste 1.700 de noi decese prin cancer de col uterin. Cancerul de col uterin reprezintă principala cauză de deces la femeile de vârstă 15-45 ani, 1 din 5 femei testate va avea rezultat pozitiv HPV, dintre care 1 din 10 femei va dezvolta o leziune precanceroasă.

Reducerea poverii cancerului în populaţie prin depistarea în faze incipiente de boală și diminuarea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat sunt obiective strategice în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col uterin recunoaște importanţa prevenției prin vaccinare și participare regulată  la programe organizate de screening. 

Programele organizate pe baze populaționale de screening și-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalității prin cancer de col uterin cu până la 80%.

Implicarea Fundaţiei Renaşterea ȋn proiectul SCCUT continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 20 de ani de existenţă, de a informa femeile cu privire la importanța controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului”, – Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea. 

„FILIA are ȋn centrul activităţilor sale femeile, ajutȃndu-le să ȋşi facă vocile auzite sau contribuind la o societate care oferă șanse egale de afirmare indiferent de gen. De această dată, ne-am alăturat experienţa pentru un demers extrem de util – acela de a ajuta femeile să ȋşi ia ȋn propriile mâini sănătatea” – Cristina Bahnaru, Centrul FILIA.

Lipsa unei informări corecte este principala cauză a depistării afecţiunilor abia ȋn stadii avansate. Din păcate, gradul de educaţie sanitară ȋn Romȃnia este foarte de scăzut, mai ales ȋn cazul grupurilor defavorizate, iar rolul SASTIPEN ȋn acest proiect este tocmai acela de a contribui la educarea acestui public” – Radu Anuţi, Preşedinte Sastipen.