Ploiesti: Campanii de informare in scoli – Ce este si cum prevenim diabetul

În cadrul priectului derulat pe baza grantului DIA16117/124 Adolescent Diabetes Camps and Support Groups, România, finanțat de către Lions Clubs International Foundation împreună cu Lions Club Ploiești și District 124 România, în lunile Martie, Aprilie, Noiembrie 2019, precum și Martie 2020, au avut loc campaniile de informare asupra diabetului, organizate la Colegiul Național Mihai Viteazul Ploiești și Școala nr.14 Ploiești.

Scopul campaniilora fost de educare a elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani cu privire la:

– factorii de risc în relaţia cu diabetul (sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres);

– recunoaşterea simptomelor de debut ale bolii: sete excesivă, eliminare de urină în cantităţi mari, foame excesivă, pierdere în greutate.

Copiii au primit informaţii privind tipurile de diabet, simptomatologie, factori de risc și prevenţie.

Obiectivul campaniilor a fost acela de a promova un stil de viaţă sănătos, pentru a preveni apariția diabetului şi a controla boala, dacă ea s-a instalat.

Psihologul Iuliana Gheroghe, colaboratoarea Clubului Lions Ploiești pe întreaga perioadă de derulare a proiectului, le-a făcut o serie de recomandări copiilor privind:

– păstrarea unei greutăți corporale normale;

– mişcare zilnică (mers pe jos);

– adoptarea unei alimentaţii corecte;

– eliminarea grăsimile saturate din alimentaţia zilnică (prin reducerea consumului de carne şi înlocuirea cu peşte; înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu ulei de măsline; evitarea alimentelor prăjite în ulei);

– consumul de legume şi fructe proaspete, precum şi cereale integrale (prin înlocuirea pâinii albe cu pâine integrală sau de secară; cereale integrale la masa de dimineaţă şi seară; evitarea pastelor, produselor făinoase din faină albă şi reducerea dulciurilor şi prăjiturilor, precum şi a băuturilor răcoritoare îndulcite cu zahăr).

Campaniile s-au adresat unui număr de aproximativ 400 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani informații asupra păstrării unui stil de viață sănătos.