Dincolo de… „ulii” zgomotosi de pe retelele de socializare: Declaratia directorului Scolii „Sfanta Vineri” in urma tragediei de ieri

Contactat telefonic, directorul Școlii „Sfânta Vineri” din Ploiești, prof Tina Ene, ne-a declarat: ”pentru mine e un coșmar ce s-a întâmplat, totul a fost atât de rapid, atât de îngrozitor. Ce pot să vă spun este că elevul NU avea înscris în fișa medicală de la școală nicio o referire specială la probleme medicale care să îl scutească de orele de sport sau care să indice ceva grav. Nu am primit, de asemenea, nicio solicitare (eventual cu o recomandare de la medic) pentru ca acest băiețel să desfășoare orele online. Vă dați seama, primul lucru pe care l-au solicitat atât polițiștii, pentru anchetă, cât și medicii a fost fișa medicală. Nu am avut niciun indiciu că elevul avea probleme medicale. Într-adevăr, însă, abia ieri, când a sosit mama lui la școală, vă dați seama în ce stare de șoc, a spus celor de la Ambulanță că băiatul ar fi avut ceva tulburări de ritm cardiac, ceva probleme, că în urma unui incident pe un teren de sport (făcea fotbal, în particular), când tot așa, ar fi leșinat, medicul i-ar fi recomandat să facă unele investigații mai amănunțite. Acum vă dați seama că nu eu sau altcineva din școală eram în măsură ieri să o luăm la întrebări. Sunt convinsă că mama a spus tot medicilor și celor care fac ancheta- ce investigații i-a făcut copilului, dacă era suferind etc. Repet, însă, noi NU am avut, nu avem la școală pentru acest copil vreo scutire de la Educație Fizică sau vreo recomandare sau chiar solicitare din partea părinților ca elevul să nu poarte mască sau să urmeze cursurile în mediul online (nici la începtul acestui semestru, nici în primul semestru) deși, dacă ar fi solicitat, desigur, s-ar fi putut. De altfel sunt părinți care, pentru diverse motive au solicitat să acceptăm ca anumiți elevi să urmeze cursurile de acasă.

Credeți-mă e o situație extrem de grea pentru toți. Oricum, copilul se juca, era vesel, când mânca, logic, își dădea masca la o parte). E cumplit ce s-a întâmplat, suntem cu toții în stare de șoc. E greu și să vorbim despre asta. Dar, încă o dată spun, în fișa medicală a elevului nu a fost nimic special care să indice un anume regim, și nici vreo solicitare ca acest elev să rămână acasă, pentru cursuri online. Ne pare extrem de rău pentru ce s-a întâmplat, nici nu ne-am revenit și ne gândim la starea în care sunt bieții părinți”, a declarat interlocutoarea naostră, vizibil încă în stare de șoc.

Deși nu este deloc ușor să iei o declarație cuiva implicat într-o tragedie, mai ales când victima e un copil, am ținut în mod special să cunoaștem opinia directorului școlii. Asta pentru că, din nefericire, „tradițional”-mioritic, la foarte scurt timp după decesul băiețelului, când, firește, nici nu se efectuase necropsia, rețelele de socializare au vuit de comentarii, interpretări și inflamări de tot felul, obosind, parcă de arătat cu degetul în toate direcție, parcă de dragul de a acuza fără noimă… Că, de ce nu, să facem dintr-un necaz… „o vacă de muls” și un foc de artificii otrăvite aruncate care încotro, numai de dragul scandalului și a opiniilor spuse „lăutărește”.

Cazul, într-adevăr, e șocant, e tragic. Poate naște semne de întrebare sau, mai exact, semnale de alarmă. Din multe puncte de vedere. Dar de aici până la a țipa pe rețelele de socializare sau chiar prin presă că X sau Y trebuie să meargă la închisoare, sau că „toți sunt vinovați”, e mult. Și e greșit!

Deocamdată, să ne gândim la acei părinți loviți de această tragică întâmplare, la profesorii care au fost acolo și au încercat cât le-a stat în putință să facă ceva, la colegii băiatului, care clar au fost extrem de afectați… Și să ne gândim, poate, să ne iubim și să ne respectăm mai mult, să fim mai atenți la problemele semenilor și să învățăm să acționăm cu celeritatea pentru a putea ajuta când e nevoie.

*** Și, pentru că în acest caz s-a vorbit de „tulburări de ritm cardiac”, e bine să știm:

Tulburările de ritm cardiac (aritmii) se produc atunci când impulsurile electrice care coordonează bătăile inimii nu funcționează în mod corespunzător, astfel că inima bate ori prea rapid, ori prea încet, ori neregulat.

Aritmiile cardiace se pot simți de multe ori ca o accelerare a bătăilor inimii și pot fi inofensive. Totuși, unele aritmii pot provoca simptome supărătoare, care uneori pot chiar să pună viața în pericol.

Simptomele aritmiilor

Aritmiile pot să nu provoace simptome. De fapt, medicul dumneavoastră ar putea să depisteze o aritmie înaintea dumneavoastră, în timpul unei examinări de rutină. Totuși, aparitia unoara dintre simptome nu înseamnă neapărat că aveți o problemă gravă.

Simptomele aritmiilor includ:

  • O senzație de tremur în zona toracică
  • Accelerarea bătăilor inimii (tahicardie)
  • Încetinirea bătăilor inimii (bradicardie)
  • Angină pectorală
  • Dispnee
  • Amețeală sau vertij
  • Transpirație
  • Leșin sau aproape leșin

Când să mergeți la medic

Din cauza aritmiilor puteți resimți bătăi ale inimii premature sau prea multe, sau puteți simți că inima bate prea tare sau prea încet. Alte semne și simptome au legătură cu faptul că inima nu pompează sângele eficient din cauza pulsului prea rapid sau prea lent. Acestea includ dispnee, slăbiciune, amețeală, vertij, leșin sau aproape leșin, durere în piept sau disconfort.

Mergeți imediat la medic dacă aveți frecvent sau brusc oricare dintre aceste simptome.

Fibrilația ventriculară este un tip de aritmie care poate fi fatală. Aceasta apare când inima bate cu impulsuri electrice rapide și haotice.

Ritmul cardiac normal

Există mulți factori care pot provoca aritmie:

  • Un atac de cord pe cale să se producă
  • O leziune a țesutului cardiac cauzată de un atac de cord anterior
  • Modificări în structura inimii, de exemplu din cauza cardiomiopatiei
  • Artere blocate (boală coronariană)
  • Hipertensiune arterială
  • Glandă tiroidă hiperactivă (hipertiroidie)
  • Glandă tiroidă subactivă (hipotiroidie)
  • Fumat
  • Consumul excesiv de alcool sau cafeină
  • Abuzul de substanțe
  • Stres
  • Anumite medicamente și suplimente, inclusiv medicamente pentru răceli și alergii eliberate fără prescripție medicală, dar și suplimente alimentare
  • Diabet
  • Apnee în somn
  • Factori genetici

Tipuri de aritmie

Ritmul cardiac normal, în repaus, este între 60 și 100 de bătăi pe minut.

Medicii clasifică aritmiile în funcție de ritmul cardiac aferent astfel:

  • Tahicardie – Aceasta înseamnă un ritm cardiac peste 100 de bătăi pe minut.
  • Bradicardie – Aceasta înseamnă un ritm cardiac scăzut – un puls în repaus sub 60 de bătăi pe minut.

Bătăile cardiace premature

Deși se simte adesea ca o pauză între bătăi, o bătaie cardiacă prematură este de fapt o bătaie suplimentară. Chiar dacă ocazional resimțiți o bătaie prematură, acesta desemnează doar foarte rar o problemă mai gravă.

Bătăile premature sunt cel mai des provocate de stres, exerciții fizice obositoare sau consumul de substanțe stimulante, precum cafeină sau nicotină.

Factori de risc

Există anumiți factori care pot crește riscul de a dezvolta o aritmie. Aceștia includ:

  • Boala coronariană, alte probleme cardiace și intervenții chirurgicale anterioare pe cord. Arterele îngustate ale inimii, un atac de cord, anomalii ale valvelor inimii, intervențiile chirurgicale anterioare pe cord, cardiomiopatia și alte leziuni cardiace reprezintă factori de risc pentru aproape toate tipurile de aritmie.
  • Hipertensiunea arterială. Aceasta crește riscul de a dezvolta boală coronariană și poate duce la rigidizarea sau îngroșarea pereților ventriculului stâng, ducând astfel la modificarea modului în care impulsurile electrice sunt transmise prin inimă.
  • Boala cardiacă congenitală. O anomalie cardiacă înnăscută poate afecta ritmul cardiac.
  • Probleme tiroidiene. O glandă tiroidă hiperactivă sau subactivă poate crește riscul de aritmii.
  • Consumul de medicamente și suplimente. Anumite medicamente pentru tuse și răceală, eliberate fără prescripție medicală, dar și anumite medicamente eliberate cu prescripție pot contribui la apariția aritmiilor.
  • Riscul de a dezvolta boală coronariană și hipertensiune arterială crește considerabil ca urmare a unui control inadecvat al diabetului.
  • Apneea în somn obstructivă. Această afecțiune, în care respirația este întreruptă în timpul somnului, poate crește riscul de bradicardie, fibrilație atrială și alte aritmii.
  • Dezechilibrul electrolitic. Substanțele din sânge, numite electroliți – precum potasiu, sodiu, calciu și magneziu – ajută la declanșarea și conducerea impulsurilor electrice în inimă. Nivelurile prea crescute sau prea scăzute de electroliți pot afecta impulsurile electrice ale inimii și pot contribui la apariția aritmiilor.