DE CE SI CUM SA PURTAM MASCA IMPOTRIVA PENTRU A PREVENI IMBOLNAVIREA CU GRIPA, DAR SI PENTRU A NU RASPANDI BOALA!

Cei mai mulți sunt de acord că masca medicală reprezintă o metodă extrem de eficientăpentru a preveni îmbolnăvirea cu gripă, contactarea unei răceli sau a virozelor respiratorii. Masca de gură poate fi purtată atât de persoanele bolnave pentru a preveni răspândirea virusului, cât și de persoanele sănătoase pentru a se proteja de o eventuală îmbolnăvire.

Cei mai mulți sunt de acordcă masca medicală reprezintă o metodă extrem de eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea cu gripă, contactarea unei răceli sau a virozelor respiratorii.

Beneficii
Masca medicală constituie un filtru eficient împotriva virusurilor. Gripa, răceala și virozele respiratorii se transmit prin particule de aer și nu este obligatoriu ca cineva să strănute sau să tușească lângă noi, ci este de ajuns să ne aflăm în preajma persoanei respective pentru a fi predispuși îmbolnăvirii. Din acest motiv, marele beneficiu al măștilor chirurgicale este că împiedică transmiterea și contactarea virusurilor prin calea aerului.

Cum se poartă corect masca medicală?
Masca medicală sau chirurgicală se poartă întotdeauna cu partea colorată în exterior, implicit, cu partea albă în interior. Este foarte important ca nasul, bărbia și gura să fie perfect acoperite, motiv pentru care în momentul în care aceasta este pusă pe față trebuie apăsată ferm astfel încât părțile laterale ale măștii medicale să fie lipite de obraji. În acest mod se limitează într-o proporție foarte mare traficul aerului pe sub mască.
Cu toate acestea unele surse medicale spun așa: „Totuşi, trebuie să ştiţi că nu există nicio recomandare oficială pentru purtarea acestor măşti în gripă! Nu sunt incluse în vreun protocol strict de protecţie. Depinde de fiecare cum decide să se protejeze în plus şi numeroase studii au arătat efecte benefice”.
„Cea mai bună masca este cea de tip trunchi de con care manşonează bine relieful feţei. Este mai bună una cu filtru special. Dar chiar şi măştile simple pot oferi protecţie în plus, aşa că pot fi purtate”, a atras atenția, în urmă cu ceva vreme, medicul Vasi Rădulescu în urmă. (ciao.ro)
*Unele surse medicale ne sfătuiesc, în cazul în care avem o infecție respiratorie contagioasă (gripă, răceală, tuberculoză) să folosim o mască de tip chirurgical, pentru a limita transmiterea bolii persoanelor din jur.
*Evitați să atingeți masca de protecție cu mâinile.
Spălați-vă pe mâini sau curățați mâinile cu o soluție dezinfectantă după orice atingere a măștii aflate pe față și după îndepărtarea acesteia.
Schimbați masca atunci când devine umedă.
Masca de tip chirugical este de unică folosință!

Trebuie înțeles însă că masca nu elimină transmiterea gripei, dar poate reduce semnificativ răspândirea acesteia dacă este purtată corespunzător.

foto. ziare.com