„Da, facem spital municipal de urgenta la Ploiesti!” Cine da vestea?

Da, facem spital municipal de urgenţă la Ploieşti!

Foarte clar, este o promisiune electorală pe care am făcut-o şi un lucru pe care îl și punem în practică, iar astăzi începem în forţă prima procedură!Delegația Băncii Mondiale, condusă de doamna Karine Bachongy, a fost primită în cadrul unei reuniuni oficiale, la care am participat alături de prefectul județului Prahova, domnul Virgiliu Daniel Nanu, precum și viceprimarul municipiului Ploiești, domnul Daniel Nicodim, administratorul public al municipiului Ploiești, doamna Simona Albu și consilierul meu pe probleme de sănătate și lider de proiect, doamna Mariana Câju.

Întâlnirea de astăzi are loc ca urmare a semnării, în decembrie 2021, a Scrisorii de Angajament cu Corporația Financiară Internațională, în vederea realizării, ca un prim pas, a unui studiu preliminar, care să exploreze opțiunile de finanțare, construire și mentenanță a noii unități spitalicești, printr-un parteneriat public-privat pentru Primăria Municipiului Ploiești.

Studiul de prefezabilitate va fi realizat în parteneriat cu Banca Mondială până la data de 31 mai 2022, iar cel de fezabilitate ar urma să fie realizat spre sfârșitul acestui an. Estimăm că lucrările la noul spital să se demareze în 2023.Astfel, în cursul acestei zile, reprezentanții diviziei de investiții a Băncii Mondiale au mers în teren pentru a vedea cele două spitale aflate în administrarea municipalității, respectiv Spitalul Municipal Ploiești și Spitalul de Pediatrie. A fost vizitată și zona unde se dorește să fie construită noua unitate sanitară complexă, care va include funcțiile medicale ale celor două spitale actuale amintite, într-o structura de tip monobloc, cu un număr de 450 paturi.Proiectul cuprinde realizarea, la nivelul viitorului spital, a unui Centru de Primiri Urgențe, servicii medicale obligatorii pentru a se obține clasificarea de Spital de Urgență, atât pentru copii, cât și pentru adulți, laborator de analize medicale pentru explorări funcționale, radiologie și imagistică, anatomie patologică, A.T.I., Unitate de transfuzie sanguină, un centru de dializă, bloc operator, farmacie, etc. Șeful delegației Băncii Mondiale, doamna Karine Bachongy, a declarat, în contextul vizitei de astăzi, că “Angajamentul este factorul necesar pentru demararea unui astfel de proiect în 2 luni. Este un record mondial, însă din ce am discutat la Ploiești, pentru noi este un semn clar de angajament. Domeniul sănătății reprezintă o prioritate atât pentru Ploiești, dar și pentru România, iar parteneriatele public-private sunt mecanisme eficiente în cadrul acestor proiecte. Vom colabora strâns în perioada următoare cu reprezentanții Primăriei municipiului Ploiești, dar și la nivel guvernamental, cu toți factorii de decizie implicați”.

Proiectul Spitalului Municipal de Urgență Ploiești are prioritate maximă pentru municipalitatea ploieșteană, promisiunea mea de a construi acest spital pentru cetățeni fiind, în continuare, foarte clară și fermă. Avem nevoie de sprijin pentru finanțarea tuturor pașilor ce trebuie derulați în cadrul acestui proiect, prezența reprezentanților diviziei de investiții a Băncii Mondiale fiind o garanție că suntem pe drumul cel bun. Sunt convins că vom avea o bună colaborare cu specialiștii Băncii Mondiale, susținerea Prefecturii județului Prahova fiind, de asemenea, un element important pentru noi, în cadrul acestui proiect. Le mulțumesc tuturor pentru angajarea în acest proiect, implicit echipei mele de lucru, care depune eforturi pentru concretizarea acestui obiectiv de investiții foarte important pentru ploieșteni.Întâlnirea cu delegația Băncii Mondiale s-a încheiat, în cursul acestei seri, după o nouă rundă de discuții aplicate, purtate cu echipele mixte de specialitate implicate direct în proiectul Spitalului Municipal de Urgență Ploiești”.

Anunțul a fost făcut marți, 8 februarie, de primarul municipiului Ploiești, Andrei Volosevici.