Ce este si pentru ce e necesara Hemograma?

Hemograma este un examen de laborator care evaluează cantitativ și calitativ elementele figurate (celulele) din sânge.
Această investigație furnizează informații importante atât despre numărul tuturor tipurilor de celule sanguine, cât și despre mărimea, forma și alte caracteristici fizice ale acestora. Termenul desemnează și buletinul care cuprinde rezultatul unui astfel de examen de laborator.
Hemograma este una din analizele recomandate în mod uzual pentru evaluarea generală a stării de sănătate și se efectuează în majoritatea cazurilor când medicul recomandă seturi de analize.
Prin intermediul acestei analize se pot depista anumite disfuncționalități la nivelul organismului, cum sunt ANEMIILE, infecțiile sau diverse alte boli.
Potrivit specialiștilor, pentru efectuarea unei hemograme complete este necesară recoltarea unei mici cantități de sânge venos, de regulă prin puncție venoasă la nivelul unei vene superficiale. O hemogramă parțială se poate realiza și dintr-o picătură de sânge periferic, recoltată de regulă de la nivelul unui deget al mâinii (la adult) sau de la nivelul călcâiului (la sugari și copiii mici).

Hemograma este un examen de laborator care evaluează cantitativ și calitativ elementele figurate (celulele) din sânge.