Cazul socant a doi soti din Prahova, infectati cu SARS-CoV-2, decedati dupa vaccinare, in atentia conducerii CNCAV si a autoritatilor judetene. Anchete in lant…

Direcţia de Sănătate Publică Prahova va face „o evaluare” după ce două persoane, soţ şi soţie, au murit printr-o stanie coincidență, la scurt timp de la vaccinare. Ambele persoane au fost depistate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

  • „Datele preliminare pe care le am – şi am şi vorbit şi pentru această situaţie cu doamna director de la DSP Prahova, urmează să facă o evaluare – însă datele preliminare arată că într-adevăr cele două persoane, din păcate, au fost diagnosticate cu COVID-19, cu o formă severă care a evoluat nefavorabil.
  • S-a mai discutat despre vaccinarea la persoanele care sunt fie în perioada de incubaţie, fie cu infecţia asimptomatică SARS-CoV-2, în niciun caz nu creşte riscul de evoluţie nefavorabilă, vaccinarea nu influenţează cursul evoluţiei naturale a bolii”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, în cadrul unei conferințe de presă.

Șefl CNCAV a vorbit, în acest context, şi despre situaţiile în care persoanele programate şi care se prezintă la centrele de vaccinare nu primesc serul anti-COVID.

  • „Sunt situaţii foarte bine definite, şi anume când o persoană este găsită cu febră la triajul medical, nu este vaccinată, deci o stare acută febrilă contraindică temporar vaccinarea.
  • De asemenea, o boală cronică decompensată poate la momentul vaccinării, un pacient care se prezintă cu semne de insuficienţă respiratorie sau semne de insuficienţă cardiacă agravată.
  • Sunt condiţii care impun temporizarea deciziei de vaccinare şi, de asemenea, identificarea unui istoric alergic care ar creşte riscul ca persoana respectivă să dezvolte o reacţie alergică după vaccinare, şi aici mă refer la reacţii alergice majore” a explicat oficialul.

La rândul său, Prefectura Prahova a anunţat că prefectul a solicitat a solicitat Direcției de Sănătate Publică Prahova, prin adresa nr. 4628/2021, și Colegiului Medicilor Prahova, prin adresa nr. 4629/2021 , demararea, în regim de urgență, a unei anchete.

Totul a început după ce Observatorul Prahovean a adus în atenție cazul șocant a doi soţi care au fost imunizaţi cu câte o doză de vaccin şi care, la scurt timp, au murit din cauza unei forme severe de COVD-19, sursa citată menţionând că și fiica celor doi este în stare gravă, după ce şi ea a fost infectată.

*În raportul de azi, autoritățile județene anunță că la nivelul Prahovei, din totalul celor confirmați pozitiv, 944 de pacienți au decedat, conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Ultimele decese raportate au fost în rândul a șase persoane de sex masculin (66, 67, 77, 78, 78, 79 ani) și a altor șase de sex feminin (53, 63, 68, 72, 78, 88 ani), toate figurând cu comorbidități.