79 de elevi bolnavi de gripa in Prahova. Stire confirmata de Inspectoratul Scolar Judetean. Ce se intampla la nivel national?

Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova a fost informat, în prima zi a acestei săptămâni, de către şcolile din judeţul Prahova şi din Ploieşti, că se confruntă cu aproape 80 de cazuri de gripă. Concret, al acest moment, este vorba despre de 79 de elevi bolnavi.
Potrivit autorităților, raportarea s-a făcut până în cursul zilei de luni, 27 ianuarie.
Demn de știut, 36 dintre cazuri s-au înregistrat în unităţile de învăţământ cu clasele I-VIII.
IMPORTANT: Fără să stea pe gânduri, cadrele didactice au trimis copiii acasă şi urmează tratamentul specific.
Ministerul Educaţiei a dispus,la rândul său, mai multe măsuri, printre care: organizarea unei videoconferințe alături de ministrul Sănătății, Victor Sebastian Costache, și, cel mai important, încheierea unui protocol de colaborare între cele două ministere, în vederea prevenirii și combaterii acestor situații pe viitor. Firește, o altă măsură vizează trierea elevilor la începereacursurilor și controlalele periodice din partea cadrelor de specialitate, astfel încât măsurile, în caz de nevoie, să fie prompte. (spre exemplu, în capitală, mai sunt destule unități școlare închise parțial, tocmai din picina numărului de elevi careau gripă).
În cadrul unei videoconferinţe pe tema problemelor cauzate de îmbolnăvirile cu gripă Monica Anisie, ministrul Educaţiei, a oferit mai multe explicații: „Solicitarea mea către inspectoratele școlare județene vizează: nevoia de monitorizare cu atenție a situațiilor de criză ce pot apărea, informarea Ministerului Educației și Cercetării în privința acestor cazuri și menținerea unei legături permanente cu direcțiile județene de sănătate publică, precum și cu directorii unităților de învățământ. De asemenea, este imperios necesar să nu mai înceapă cursurile imediat după realizarea acțiunilor de dezinfecție și dezinsecție din unitățile de învățământ.” Ministrul Victor Sebastian Costache a informat că Ministerul Sănătății a luat măsurile specifice necesare pentru combaterea epidemiei de gripă. „Este important să avem o legătură operativă pe axa inspectorate școlare județene/școli – direcții de sănătate publică. În această manieră putem realiza prevenirea și combaterea potențialelor cazuri de îmbolnăvire cu implicarea tuturor factorilor. Ca practician, eu însumi știu cât de mult contează să respectăm măsurile minime de igienă”, a declarat, la rândul său, ministrul Sănătății, Victor Sebastian Costache.

*LA NIVEL NAȚIONAL: Săptămâna 13.01.2020 – 19.01.2020 (S 03/2020)
CENTRUL NAȚIONAL de SUPRAVEGHERE și CONTROL a BOLILOR TRANSMISIBILE informează

Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova a fost informat, în prima zi a acestei săptămâni, de către şcolile din judeţul Prahova şi din Ploieşti, că se confruntă cu aproape 80 de cazuri de gripă.

că morbiditatea prin infecții respiratorii acute s-a încadrat în intervalul așteptat în cursul săptămânii trecute.
Activitatea gripală a evoluat, spun autoritățile, „cu intensitate scăzută”, cu răspândire regională (județele Brașov, Cluj, Sibiu (und es-a înregistrat un deces, duminică, 26 ianuarie), Prahova și municipiul București) și cazuri sporadice în unele județe.
 La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 81.646, cu 30.6% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent.
 Au fost raportate la nivel național 1389 cazuri de gripă clinică, mai puține cu 40% comparativ cu cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent S 03/2019 (2314 cazuri).
 Au fost raportate 19 cazuri de Infectii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 6 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 39 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent.