conferinta-diabet (Mobile)

Asociația Medicover comunica rezultatele și informațiile aplicate despre prevalența riscului de diabet zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copiii de clasa a V-a, ca urmare a primului an de activitate a Programului „înCerc”, lansat în septembrie 2017 în Ploiești. Municipiul Ploiești și județul Prahova se află în zona cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din România, conform rezultatelor studiului PREDATORR.

Ca urmare a evaluării gratuite și non-invazive a elevilor claselor a V-a (10-11 ani) din unitățile de ȋnvățământ care au aderat, până în prezent, la Programul „ȋnCerc”,în anul școlar 2017-2018, până la data de 30 iunie 2018:
• Au fost evaluați 84% dintre copiii de clasa a V-a din Ploiești (1.343 copii din cei 1.598);
• 30,16% din cei 1.343 de copii evaluați au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (405 copii);
• Printre elevii examinați s-au regăsit 186 (13,9%) supraponderali și respectiv 278 (20,7%) copii cu obezitate de diferite grade;
• S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 353 (26,3%) dintre elevii evaluați;
Testul de capacitate fizică a fost demarat pentru 1.269 de elevi. S-a constatat capacitate fizică suficientă la 291 (22,9%) de elevi, slabă la 530 (42,1%) și foarte slabă la 129 (10,1%).

„Diabetul și obezitatea merg mână-n mână. În lume s-a ajuns la o epidemie de diabet și vorbim inclusiv despre o epidemie de obezitate. În România, realitatea reflecta acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi vor fi adulții supraponderali sau obezi de mâine. Previi un astfel de fenomen dacă poți interveni”, punctează Prof. Univ. Dr. Maria Moța, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, membră a Consiliului Științific al Programului „ȋnCerc” și co-autor al studiului PREDATORR.

Drept urmare a derulării Programului „ȋnCerc” în municipiul Ploiești, Primăria își propune implementarea unor proiecte prin care elevii să conștientizeze importanța meselor sănătoase și a sportului pentru un stil de viață sănătos. „Rezultatele obținute după un an de activitate în Ploiești confirm necesitatea unui astfel de program în cadrul instituțiilor școlare. Pe viitor, ne propunem să venim în sprijinul copiilor, părinților, cadrelor didactice și al inițiatorilor acestui program, pentru a reduce numărul copiilor cu risc de dezvoltare a diabetului”, a spus primarul municipiului Ploiești, Adrian Dobre.