20 martie – Ziua mondiala a sanatatii orale

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI) este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Acţiunile desfăşurate cu acest prilej au ca scop creşterea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.
Prima zi internaţională legată de Sănătatea Orală a fost celebrată încă din anul 1994.

Sloganul campaniei din acest an: „Spune Aaaa! Gândeşte-te la gura ta, gândeşte-te la sănătatea ta!”

Scopul si obiectivele campaniei sunt: educarea populaţiei privind legatura intrinsecă între sănătatea orală şi sănătatea generală a organismului; incurajarea populaţiei să adopte obiceiuri de igienă orală sănătoasă şi să urmeze sfatul medicilor specialişti în domeniu; sensibilizarea populaţiei, de orice vârstă, cu privire la sănătatea orală şi a factorilor de risc; imbunătăţirea utilizării măsurilor eficiente de prevenţie, atât la nivel individual cât şi la nivelul comunităţii.

Afectiunile orale:
• Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume.
• Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.
• În plus, afecţiunile orale depind în mod semnificativ şi de atitudinea faţă de starea de sănătate. Acest lucru este la rândul său strâns legat de factorii socio-economici, cum ar fi educaţia şi veniturile.
• Afecţiunile dentare au drept consecinţă durerea şi suferinţa dar şi absenteismul de la locul de muncă şi şcoală iar netratate afectează serios calitatea vieţii unei persoane.