14 Iunie- Ziua Mondiala a Donatorului de Sange. De ce cantitate are nevoie zilnic Romania?!

Poate nu stiati, dar… merita luat in seama: Prima transfuzie de sange la om a fost efectuata cu sange de oaie, in anul 1667, de catre Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav.

Totusi, din aceasta prima si nereusita incercare, medicina a avut de profitat, ajungandu-se la observatia fundamentala ca omul nu poate primi sange decat de la un seaman al sau.

De atunci si pana la inceputul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sange, de la omul sanatos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile.

Insuccesele au fost explicate de-abia in anul 1900, cand medicul austriac Karl Landsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar dupa un an, si pe cea de-a patra-grupa AB.

Dupa aceasta data, tinandu-se cont de compatibilitatea grupelor, numarul accidentelor post-transfuzionale s-a redus considerabil, dar nu total.

Abia dupa 1939, cand Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sange a devenit o masura terapeutica fundamentata stiintific si de mare eficacitate.

Asadar, donati sange! Donand sange puteti salva vieti!

Nu ezitati sa faceti bine semenilor vostri!

DONEZI, deci… IUBESTI! Viata cuiva poate depinde de gestul tau!!!

Din cantitatea de sange donata o singura data se pot extrage elementele care pot salva vietile a trei pacienti.

Donarea de sange este sigura si usoara.

Specialistii spun ca NU se pot contracta SIDA sau alte boli infectioase in timpul donarii.

Potrivit statisticilor, ZILNIC, în Romania, este nevoie de aproximativ 1000 de litri de sange. 450 ml pot salva 3 vieti.